sunnuntai 6. joulukuuta 2015

D-vitamiinin merkitys on tärkeä

Kaupallinen yhteistyö yhdessä Minisun :in kanssa.

Tuttu näky? Minulle ainakin. Jatkuvaa pimeyttä.



"Pimeää, ankeaa, koleaa, kylmää, harmaata, väsyttävää, masentavaa, märkää, kamalaa ja tyhmää. Tulispa kesä. Vihaan syksyä/talvea." 

Näillä sanoilla olen usein kuullut monen kuvailevan Suomen syksyä. Tai jos totta puhutaan, niin nyttenhän Suomessa pitäisi olla talvi. Lunta pitäisi olla vaikka muille jakaa ja iloisilla mielillä odotellaan Joulua, mutta ulkona kyllä näyttää joltain aivan muulta joten todellisuus taitaa olla monella suomalaisella aivan toisenlainen. Ainakaan minulla ei ole yhtään joulufiilistä.

Faktahan on se, että tämä jatkuva pimeys ja synkkyys oikeasti vaikuttaa omaan mielialaan ja jaksamiseen todella paljon. Vaikka itse pidänkin syksystä (ainakin alkusyksy oli kaunista) niin kyllä tässä alkaa pikku hiljaa oma uskokin loppumaan paremmasta. Toisinaan tuntuu, että päivästä toiseen kulkee sellaisessa tietynlaisessa sumussa ja yrittää selvitä pakollisista arjen askareista.

Valitettavasti näiden vuodenaikojen kärsiminen Suomessa vain on pakollista, ellei ole rahaa lähteä etelään aina pimeän tullen. Minulla ei kuitenkaan ole sellaista vaihtoehtoa, joten kärvisteltävä on. Esimerkiksi yllä olevat kuvat otin juuri äsken ollessani koiran kanssa lenkillä, ja kello ei ollut silloin vielä kahtakaan päivällä - mutta oli jo alkanut hämärtymään. Lumesta ei ole tietoakaan, joka toisi hieman valoa ja iloa tähän talveen. Minulla ei ainakaan ole laisinkaan sellainen olo, että on joulukuu!



Mutta koska pimeydelle me emme voi mitään, niin miksi emme tekisi kaiken voitavamme jotta me selättäisimme tämän aikakauden mahdollisimman kevyesti ja hyvällä mielellä? Itse olen ainakin oikeasti huomannut kuinka paljon omaan mielialaan ja jaksamiseen vaikuttaa säännöllinen D-vitamiinin syöminen! Oma jaksaminen ja energia on minulle treenaavana ihmisenä tärkeää, sillä olen sellaistakin aikaa elänyt kun voimia ei oikeasti ollut mihinkään ylimääräiseen. Tämä on monelle suomalaiselle klisee, sillä miksi popsia ylimääräisiä vitamiineja kun hengissä pysyy muutenkin? Ihmiset eivät aina tiedosta sitä, että D-vitamiini on oikeasti tärkeä juttu. Fakta on kuitenkin se, että ihminen ei pysty Suomessa tuottamaan D-vitamiinia tarpeeksi itselleen, koska auringonvaloa täällä ei juuri ole syksyisin/talvisin. Keväälläkin auringosta saatu D-vitamiini on hyvin heikkoa, ja olisikin tärkeää että D-vitamiinin syömistä jatkaisi ainakin loppu kevääseen, mutta ei ole haittaa vaikka sitä söisi ympäri vuoden sillä kesälläkään ei ole takuita riittävästä D-vitamiinin saannista. 

D-vitamiinilla on paljon positiivisia terveysvaikutuksia, mutta etenkin näin pimeään aikaan se vaikuttaa mielialaan ja näin ollen omaan jaksamiseen. On tutkittu, että esimerkiksi D-vitamiini vaje vaikuttaisi hengitysteiden tulehdukseen. Riittävä D-vitamiinin saanti pienentää myös riskiä sairastua syöpään, astmaan, MS-tautiin sekä diapetekseen. D-vitamiini vahvistaa myös luustoa.
  
Tämän vitamiinin terveysvaikutukset ovat siis hyvin suuret, joten miksi emme panostaisi hieman siihen tärkeimpään eli omaan terveyteemme? On pieni satsaus ostaa D-vitamiinilisä itselleen, joita myydään melkein joka kaupassa erilaisin vaihtoehdoin.



Itse en vielä ymmärtänyt vitamiinien päälle mitään 18-vuotiaana, mutta kummasti se oma hyvinvointi alkaa aina enemmän kiinnostamaan mitä vanhemmaksi tulee. Tästä lähtien se on enemmän sääntö kuin poikkeus, että syön ympäri vuoden D-vitamiinia. Kun sen ottaa aamulla heti herätessään niin ei unohda ottaa. D-vitamiinia saa myös oikeanlaisesta ruokavaliosta, kuten kalasta sekä metsäsienistä. Ruokavaliosta et yleensä kuitenkaan pysty saamaan suositeltua määrää D-vitamiinia.

Suositeltavasta D-vitamiinin määrästä ollaan hieman kahta eri mieltä. Suositushan on minusta ainakin hyvin pieni, Suomessa 10 µg/vrk (mikrogrammaa/vuorokausi) ja hieman enemmän vanhuksilla sekä raskaana olevilla. Päivittäisen käytön ylärajaksi on määritelty 100 µg/vrk mikä kuulostaa taas isolta tuohon Suomen suositukseen verrattuna. Näistä suositelluista luvuista ollaan hyvin eri mieltä eri maissa. Mielestäni Suomessa raja on vedetty hyvin alhaiseksi ja enemmänkin voi hyvällä omalla tunnolla syödä. Esimerkiksi monessa valmisteessa on paljon enemmän kuin tuo suositus, esimerkiksi 50µg. Itse otan juurikin sen.


Aurinkoisin (ei ulkona - mutta mieli on hyvinkin) terveisin, Valeria

Oletteko te huomanneet muutoksia jaksamisessanne sekä mielialassanne sen jälkeen kun olette aloittaneet D-vitamiinin syömisen? :) Millaisia määriä syötte?

2 kommenttia:

  1. Aina kun joku valittaa väsymystään pimeään aikaan, kysyn - syötkö D-vitamiinia? :B Terveydenhoitaja-ystäväni sanoi että periaatteessa Suomi on valon määrän kannalta ihan elinkelvoton maa. Siksi D-vitamiinilisä on talvella tuikitarpeellista. Huomaan omassa vireystilassa ison eron siihen nähden olenko muistanut syödä D-vitamiinia vaiko en. Syön pääsääntöisesti 50 µg/vrk, mutta jos monta päivää on unohtunut, saatan ottaa 100 µg kerralla (tää menee vissiin vähän yli virallisten suositusten..). Hyvä postaus oli tämä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. :) Olen ystäväsi kanssa samaa mieltä, sillä viime kesäkin oli hyvin surkea auringon suhteen. Joten minusta tosiaan on suositeltavaa syödä D-vitamiinia ympärivuoden ilman katkoksia. Minulle tuli yllätyksenä tuo 10µg suositeltu määrä D-vitamiinia päivässä, sillä se on todella vähän. Uskon, että tuo 50µg on ihan hyvä määrä ja toisinaan tuo 100µg tuskin tuhoja tekee. :)

      Mukavaa Joulun odotusta sinulle. :)

      Poista

Olen iloinen saamistani kommenteista, mutta pidetäänhän sisältö asiallisena! :)